Νόσος Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εγκεφαλική διαταραχή που προκαλεί ακούσιες ή ανεξέλεγκτες κινήσεις, όπως τρέμουλο, δυσκαμψία και δυσκολία στην ισορροπία και τον συντονισμό. Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν σταδιακά και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να περπατήσουν και να μιλήσουν. Μπορεί επίσης να έχουν νοητικές και συμπεριφορικές αλλαγές, προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη, δυσκολίες μνήμης και κόπωση.

Αν και σχεδόν οποιοσδήποτε θα μπορούσε να διατρέχει κίνδυνο να αναπτύξει νόσο του Πάρκινσον, ορισμένες ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι αυτή η ασθένεια επηρεάζει περισσότερους άνδρες παρά γυναίκες. Δεν είναι σαφές γιατί, αλλά γίνονται μελέτες για την κατανόηση των παραγόντων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου.

Ένας σαφής κίνδυνος είναι η ηλικία: Παρόλο που τα περισσότερα άτομα με Πάρκινσον εμφανίζουν για πρώτη φορά τη νόσο μετά την ηλικία των 60 ετών, περίπου το 5% έως 10% εμφανίζει έναρξη πριν από την ηλικία των 50 ετών. Οι πρώιμες μορφές της νόσου είναι συχνά, αλλά όχι πάντα, κληρονομικές και μερικές μορφές έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις.

Τι προκαλεί τη νόσο του Πάρκινσον;

Τα πιο εμφανή σημεία και συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται όταν τα νευρικά κύτταρα στα βασικά γάγγλια, μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση, εξασθενούν και/ή πεθαίνουν. Κανονικά, αυτά τα νευρικά κύτταρα, ή νευρώνες, παράγουν μια σημαντική χημική ουσία του εγκεφάλου γνωστή ως ντοπαμίνη. Όταν οι νευρώνες πεθαίνουν ή εξασθενούν, παράγουν λιγότερη ντοπαμίνη, η οποία προκαλεί τα κινητικά προβλήματα που σχετίζονται με την ασθένεια. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα τι προκαλεί τον θάνατο των νευρώνων.

Ορισμένες περιπτώσεις της νόσου φαίνεται να είναι κληρονομικές και μερικές περιπτώσεις μπορούν να εντοπιστούν σε συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις. Ενώ η γενετική θεωρείται ότι παίζει ρόλο στη νόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η ασθένεια δεν φαίνεται να εμφανίζεται σε οικογένειες. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι η νόσος προκύπτει από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η έκθεση σε τοξίνες.

Συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον

Το Πάρκινσον έχει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Τρέμουλο στα χέρια, τα πόδια, ή το σαγόνι
  • Επιβράδυνση της κίνησης
  • Διαταραχή της ισορροπίας και του συντονισμού, που μερικές φορές οδηγεί σε πτώσεις
  • Κατάθλιψη και άλλες συναισθηματικές αλλαγές
  • Δυσκολία στην κατάποση, τη μάσηση και την ομιλία
  • Προβλήματα ούρων ή δυσκοιλιότητα
  • Δερματικά προβλήματα